X
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Woskowijki, czyli ciekawa alternatywa dla folii spożywczej

Jak być bardziej ekologicznym w kuchni? Zastąp plastik woskiem!

Martyna Świerc
Pszczelarz przy plastrze miodu

(fot. Bianca Ackermann, źródło: unsplash.com)

Woskowijka to bawełniana ściereczka nasączona woskiem pszczelim, żywicą i olejem jojoba, która znajdzie szerokie zastosowanie w kuchni. Ekologiczna i wielorazowa. Czy ma szansę skutecznie wyprzeć plastik?

Troska o planetę, już od kilku lat, to jeden z tematów przewodnich otaczających nas dyskusji i wielki problem XXI wieku. Miejscem, w którym generujemy duże ilości odpadów, jest kuchnia. Napoje w plastikowych butelkach, żywność w foliowych woreczkach, plastikowe tacki, kubeczki. Jest tego multum.

Ręka w górę kto nie używa w domu folii spożywczej lub aluminiowej. Pakujemy w nie resztki jedzenia, które przechowujemy w lodówce i kanapki do pracy. Służą jako wieczka do misek i talerzy. Rocznie zużywamy kilometry takich folii. Niestety są one jednorazowe. Zastąpienie ich bardziej ekologiczną alternatywą pomoże ograniczyć zaśmiecenie środowiska plastikiem.

Woskowijka – czym jest i do czego służy

Woskowijka to wykonana z bawełny organicznej ściereczka, która nasączona jest pszczelim woskiem, olejkiem jojoba i sosnową żywicą. Jej zastosowanie jest dokładnie takie samo jak folii spożywczej: możemy przykryć nią miskę przed włożeniem do lodówki lub zapakować kanapki do pracy.

Woskowijką możemy zabezpieczać praktycznie wszystko – poza surowym mięsem i rybami. Zabezpiecza żywność przed wysychaniem i wchłanianiem zapachów z zewnątrz. Jest dokładnie tym sam co folia spożywcza – jednak wielorazowym i ekologicznym.

(fot. Meggyn Pomerleau, źródło: unsplash.com)

Dzięki zawartości olejku jojoba woskowijka nie jest tak sztywna jak mogłaby być, zawierając sam wosk. Dużą zaletą tego materiału jest jego plastyczność i podatność na zmianę kształtu. Wystarczy krótkotrwały kontakt z ciepłem dłoni, aby woskowijka szczelnie okryła kanapkę, czy stworzyła wieczko szklanki.

Dbanie o woskowijkę jest bardzo proste. Wystarczy przestrzegać dwóch zasad:

  • unikaj prania ściereczki w bardzo ciepłej i gorącej wodzie,
  • unikaj stosowania detergentów. 

Woskowijkę należy myć w chłodnej lub letniej wodzie. Jeśli jest szczególnie zabrudzona, można do jej wyprania użyć naturalnego mydła. Następnie woskowijkę suszymy i praktycznie jest gotowa do kolejnego użycia.

Ze względu na główny składnik woskowijki, czyli wosk, należy unikać stosowania jej do gorących i bardzo ciepłych potraw. Kontakt z gorącym naczyniem może zniszczyć właściwości ściereczki.

Skąd wziąć pierwszą woskowijkę

(fot. Waldemar Brandt, źródło: unsplash.com)

Moda na woskowijki pojawiła się już jakiś czas temu. W Polsce możemy kupić je w internecie albo w sklepach z wyposażeniem kuchennym. Ceny kształtują się w zależności od ilości sztuk w paczce i wielkości samych woskowijek od 30 do nawet 100 zł.

Kupując pierwsze woskowijki, trzeba zastanowić się, jakie będzie ich główne przeznaczenie. Jeżeli myślimy o pakowaniu kanapek, ewentualnie przechowywaniu drobnych rzeczy w lodówce, to z powodzeniem wystarczą małe ściereczki. Jeżeli chcemy przechowywać pieczywo, warto rozważyć wersję XL.

Samodzielne wykonanie woskowijki nie jest specjalnie trudne. Wystarczy kawałek bawełnianej tkaniny – np. kuchennego ręcznika lub stare prześcieradło. Nie sprawdzą się w tej roli sztywne i grube tkaniny jak np. len. Kolejnym elementem jest wosk pszczeli i olejek jojoba, opcjonalnie żywica. Dodatkowo przydadzą się piekarnik i naczynie żaroodporne.

  1. Ściereczkę pierzemy bez dodatku detergentów, następnie suszymy i prasujemy.
  2. Wosk umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy kilka kropel olejku jojoba i jeśli mamy to także żywicę sosnową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza. Czekamy, aż całość się rozpuści.
  3. Ściereczkę zanurzamy w roztopionym wosku i dokładnie moczymy. Czynność tę trzeba wykonywać szybko, ponieważ wosk błyskawicznie tężeje.
  4. Prawie gotową woskowijkę rozkładamy dokładnie na płaskiej powierzchni i czekamy, aż całość zastygnie i wystygnie.
  5. Woskowijka jest gotowa do pierwszego użycia. 

Woskowijka to bardzo ciekawa alternatywa dla folii spożywczej i aluminiowej. Wielorazowy, użytkowy gadżet w kuchni, który może pomóc ograniczyć produkcję plastikowych śmieci.

Martyna Świerc

Kreatywna dusza spragniona nowych doznań. Pasjonuje się aranżacją wnętrz, gotowaniem, pieczeniem i rekonstrukcją historyczną (odtwarza Norweżkę z X wieku). W wolnych chwilach pomaga mężowi rozwijać firmę, która zajmuje się wytwarzaniem rękodzieła ze skóry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Napisz komentarz
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Więcej szczegółów o przetwarzaniu danych osobowych znajdziecie Państwo w zakładce Polityka prywatności.
scroll to top