Kruche wypieki są smaczne i łatwe w przygotowaniu, a do tego świetnie sprawdzą się na różne okazje. Gotowe ciasteczka można też ozdobić na wiele ciekawych sposobów. Oto kilka z nich.
Dekorowanie ciastek w naszych czasach urosło do rangi sztuki. Na rynku jest szeroki wybór narzędzi i produktów ułatwiających cały proces i dających możliwość osiągnięcia niepowtarzalnych efektów. Do dyspozycji mamy lukry, czekolady, posypki w różnych kształtach i kolorach, barwniki spożywcze, tęczowy cukier, gotowe dekoracje cukiernicze i szablony. Z pomocnych narzędzi warto wskazać szpryce, rękawy cukiernicze i pisaki. Przyjrzyjmy się więc bliżej kilku metodom zdobnictwa i przydatnym gadżetom.
Lukier – rodzaje i zastosowanie
Chyba najbardziej popularnym sposobem zdobienia kruchych wypieków jest lukrowanie. Lukier powstał w Wielkiej Brytanii, a przepis na niego po raz pierwszy został opublikowany w 1769 roku. Początkowo używano go do dekoracji wypieków weselnych na przyjęcia rodziny królewskiej stąd nazwa jednego z rodzajów – lukier królewski. Obecnie wyróżnia się 4 rodzaje lukru:
- klasyczny lśniący jest najpopularniejszy i najprostszy w przygotowaniu. Jego konsystencja nie pozwala na tworzenie bardziej wymyślnych dekoracji. Najczęściej stosowany jest do dekoracji pączków i babek wielkanocnych. Jego składniki to cukier puder i woda;
- lukier królewski, znany jako royal icing, to najlepszy wybór do zdobienia pierników, ciastek i tortów. Szybko zastyga, jest trwały, tworzy gładką i twardą warstwę na powierzchni ciastka. Jego sekret tkwi w ubitych białkach jaj. Dzięki nim lukier jest gęsty i świetnie sprawdza się w przygotowywaniu rozmaitych dekoracji, takich jak jadalne kwiaty, liście, figurki. Do przygotowania go potrzebujesz białek, cukru pudru i soku z cytryny;
- lukier plastyczny inaczej nazywany masą cukrową lub fondantem.
Konsystencją przypomina plastelinę. Najczęściej wykorzystywany jest do przygotowania rozmaitych ozdób i figurek, a także powlekania tortów. Do przygotowania go potrzebne są cukier puder, glukoza w proszku, żelatyna, zimna woda i dowolny aromat spożywczy; - pomada – to gruby lukier najczęściej używany na eklerkach i amerykańskich donutach. Przygotowuje się go z cukru pudru, wody i syropu ziemniaczanego, dla którego zamiennikiem może być dziesięcioprocentowy ocet.
Przykładowy przepis na lukier królewski
Składniki:
- 30 g białka;
- 150 g cukru pudru;
- 3 krople soku z cytryny.
Cukier puder przesiej przez sito. Białka oddziel od żółtek i wlej do miski. Dodaj do nich sok z cytryny i cukier. Całość ucieraj około 15 minut mikserem na najniższych obrotach. Gotowy lukier będzie gładki i lśniący.
Zdobienie wypieków lukrem – praktyczne wskazówki
Do zamalowywania kruchych ciasteczek najlepiej nada się lukier lśniący. Jednak do tworzenia bardziej wymyślnych wzorów lepiej przygotować królewski. Spokojnie można zmienić proporcje w przepisie, aby uzyskać bardziej płynny wariant. Lukier sztywny, jak sama nazwa wskazuje, jest idealny do wykonywania twardszych i przestrzennych elementów, a także mocowania większych dekoracji. Po lekkim rozcieńczeniu wodą lub sokiem cytrynowym lukier sztywny idealnie nada się do robienia konturów. Jeszcze bardziej rozcieńczony lukier płynny o konsystencji miodu posłuży do ich wypełnienia. Pamiętaj, że każdorazowo po rozcieńczaniu i mieszaniu lukier dla odpowietrzenia musisz pozostawić na przynajmniej 30 minut pod folią.
Ozdabianie czekoladą
Aby udekorować ciastka czekoladą, możesz przygotować rzadszą polewę czekoladową i polać nią wypieki z jednej lub z dwóch stron. Inny wariant to przygotowanie gęstszej polewy i stworzenie za jej pomocą wzorów na ciastku. Czekolada, której użyjesz, może być gorzka, mleczna, a nawet biała. Wszystko zależy od Twoich preferencji.
Polewa czekoladowa – przepis
Składniki:
- 100 g masła lub margaryny;
- 50 g kakao;
- 120 g cukru pudru;
- 4 łyżki mleka dla masła i 2 dla margaryny.
Masło (lub margarynę) roztop, dodaj kakao, przesiany cukier puder i mleko. Całość zdejmij z gazu i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Jeśli polewa wyszła za gęsta, dodaj trochę mleka i ponownie wymieszaj.
Polewę można też zrobić z samej czekolady. Wystarczy ją połamać na kawałeczki, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Idealnie nada się do polewania wypieków, a po zastygnięciu będzie bardzo twarda. Do czekolady również możesz dodać odrobinę mleka – im więcej, tym mniej gęsta i twarda będzie polewa.
Jak wykorzystać barwniki spożywcze?
Barwniki spożywcze są dostępne w płynie, żelu lub proszku. Cukiernicy w większości przypadków polecają te sypkie, ponieważ nie rozcieńczają polewy tak bardzo jak płynne, a żelowe zawierają często glicerynę, która zmiękcza lukier. Dodatkowo barwniki w proszku są bardziej ekonomiczne i starczają na długo. Ostateczny wybór zależy od tego, co chcesz zafarbować, bo choć do lukru lepszy będzie barwiący proszek, to już cukier wygodniej pomalować barwnikiem w płynie.
Użycie barwników jest dziecinnie proste. Wybrany kolor wystarczy dodać bezpośrednio do surowego ciasta lub czystego lukru i gotowe. Oczywiście barwniki możesz dowolnie mieszać i tworzyć niestandardowe warianty kolorystyczne. Warto też zostawić sobie porcję białego lukru na wypadek, gdyby kolor wyszedł nam zbyt ciemny.
Cukier, słodkości i różne śliczności
Oprócz lukru i czekolady do ozdabiania ciasteczek możesz wykorzystać posypki w różnych kolorach i kształtach, brokat jadalny, wiórki kokosowe i czekoladowe, płatki migdałów, pokruszone orzechy, gruby cukier, a także farbki spożywcze. Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Na rynku działa wiele sklepów, które w swojej ofercie mają bogaty asortyment takich produktów – do wyboru, do koloru.
Oczywiście bez lukru raczej się nie obędzie, bo posypka musi się do czegoś przykleić. Również farbkami spożywczymi lepiej malować na warstwie białego lukru, niż bezpośrednio na powierzchni ciastka. W ten sposób efekty będą bardziej widoczne.
Pomocne narzędzia początkującego cukiernika
Jeśli brakuje Ci zdolności plastycznych, wykorzystaj specjalne narzędzia do dekorowania. Lukier można nakładać za pomocą szprycy z wymienną końcówką, butelki, pisaka lub rękawa cukierniczego, które napełnia się słodką masą. W ten sposób można nakładać na ciastko dowolne wzorki, szlaczki, rysunki i napisy. Dodatkowo wymienne końcówki szpryc i dekoratorów pozwalają na tworzenie wzorów o różnych kształtach i grubościach. Lukier można również modelować ręcznie, wycinać za pomocą noży, a także specjalnych foremek, szablonów i wałków z tłoczeniami w różnych kształtach.