X
Potrzebujesz ok. 6 min. aby przeczytać ten wpis

Czym udekorować kruche ciasteczka? Podpowiadamy!

Chcesz spróbować swoich sił w cukiernictwie? W naszym artykule dowiesz się, czym i jak udekorować kruche wypieki. Sprawdź i wypróbuj nasze wskazówki.

Klaudia Kostyra
Kruche ciasteczka z czekoladą

(fot. Joshua Bedford / Unsplash)

Kruche wypieki są smaczne i łatwe w przygotowaniu, a do tego świetnie sprawdzą się na różne okazje. Gotowe ciasteczka można też ozdobić na wiele ciekawych sposobów. Oto kilka z nich.

Dekorowanie ciastek w naszych czasach urosło do rangi sztuki. Na rynku jest szeroki wybór narzędzi i produktów ułatwiających cały proces i dających możliwość osiągnięcia niepowtarzalnych efektów. Do dyspozycji mamy lukry, czekolady, posypki w różnych kształtach i kolorach, barwniki spożywcze, tęczowy cukier, gotowe dekoracje cukiernicze i szablony. Z pomocnych narzędzi warto wskazać szpryce, rękawy cukiernicze i pisaki. Przyjrzyjmy się więc bliżej kilku metodom zdobnictwa i przydatnym gadżetom.

Lukier – rodzaje i zastosowanie

Chyba najbardziej popularnym sposobem zdobienia kruchych wypieków jest lukrowanie. Lukier powstał w Wielkiej Brytanii, a przepis na niego po raz pierwszy został opublikowany w 1769 roku. Początkowo używano go do dekoracji wypieków weselnych na przyjęcia rodziny królewskiej stąd nazwa jednego z rodzajów – lukier królewski. Obecnie wyróżnia się 4 rodzaje lukru:

  • klasyczny lśniący jest najpopularniejszy i najprostszy w przygotowaniu. Jego konsystencja nie pozwala na tworzenie bardziej wymyślnych dekoracji. Najczęściej stosowany jest do dekoracji pączków i babek wielkanocnych. Jego składniki to cukier puder i woda;
  • lukier królewski, znany jako royal icing, to najlepszy wybór do zdobienia pierników, ciastek i tortów. Szybko zastyga, jest trwały, tworzy gładką i twardą warstwę na powierzchni ciastka. Jego sekret tkwi w ubitych białkach jaj. Dzięki nim lukier jest gęsty i świetnie sprawdza się w przygotowywaniu rozmaitych dekoracji, takich jak jadalne kwiaty, liście, figurki. Do przygotowania go potrzebujesz białek, cukru pudru i soku z cytryny;
  • lukier plastyczny inaczej nazywany masą cukrową lub fondantem.
    Konsystencją przypomina plastelinę. Najczęściej wykorzystywany jest do przygotowania rozmaitych ozdób i figurek, a także powlekania tortów. Do przygotowania go potrzebne są cukier puder, glukoza w proszku, żelatyna, zimna woda i dowolny aromat spożywczy;
  • pomada – to gruby lukier najczęściej używany na eklerkach i amerykańskich donutach. Przygotowuje się go z cukru pudru, wody i syropu ziemniaczanego, dla którego zamiennikiem może być dziesięcioprocentowy ocet.

Przykładowy przepis na lukier królewski

Składniki:

  • 30 g białka;
  • 150 g cukru pudru;
  • 3 krople soku z cytryny.

Cukier puder przesiej przez sito. Białka oddziel od żółtek i wlej do miski. Dodaj do nich sok z cytryny i cukier. Całość ucieraj około 15 minut mikserem na najniższych obrotach. Gotowy lukier będzie gładki i lśniący.

Zdobienie wypieków lukrem – praktyczne wskazówki

Do zamalowywania kruchych ciasteczek najlepiej nada się lukier lśniący. Jednak do tworzenia bardziej wymyślnych wzorów lepiej przygotować królewski. Spokojnie można zmienić proporcje w przepisie, aby uzyskać bardziej płynny wariant. Lukier sztywny, jak sama nazwa wskazuje, jest idealny do wykonywania twardszych i przestrzennych elementów, a także mocowania większych dekoracji. Po lekkim rozcieńczeniu wodą lub sokiem cytrynowym lukier sztywny idealnie nada się do robienia konturów. Jeszcze bardziej rozcieńczony lukier płynny o konsystencji miodu posłuży do ich wypełnienia. Pamiętaj, że każdorazowo po rozcieńczaniu i mieszaniu lukier dla odpowietrzenia musisz pozostawić na przynajmniej 30 minut pod folią.

Ozdabianie czekoladą

Aby udekorować ciastka czekoladą, możesz przygotować rzadszą polewę czekoladową i polać nią wypieki z jednej lub z dwóch stron. Inny wariant to przygotowanie gęstszej polewy i stworzenie za jej pomocą wzorów na ciastku. Czekolada, której użyjesz, może być gorzka, mleczna, a nawet biała. Wszystko zależy od Twoich preferencji.

Polewa czekoladowa – przepis

Składniki:

  • 100 g masła lub margaryny;
  • 50 g kakao;
  • 120 g cukru pudru;
  • 4 łyżki mleka dla masła i 2 dla margaryny.

Masło (lub margarynę) roztop, dodaj kakao, przesiany cukier puder i mleko. Całość zdejmij z gazu i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Jeśli polewa wyszła za gęsta, dodaj trochę mleka i ponownie wymieszaj.

Polewę można też zrobić z samej czekolady. Wystarczy ją połamać na kawałeczki, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Idealnie nada się do polewania wypieków, a po zastygnięciu będzie bardzo twarda. Do czekolady również możesz dodać odrobinę mleka – im więcej, tym mniej gęsta i twarda będzie polewa.

Jak wykorzystać barwniki spożywcze?

Barwniki spożywcze są dostępne w płynie, żelu lub proszku. Cukiernicy w większości przypadków polecają te sypkie, ponieważ nie rozcieńczają polewy tak bardzo jak płynne, a żelowe zawierają często glicerynę, która zmiękcza lukier. Dodatkowo barwniki w proszku są bardziej ekonomiczne i starczają na długo. Ostateczny wybór zależy od tego, co chcesz zafarbować, bo choć do lukru lepszy będzie barwiący proszek, to już cukier wygodniej pomalować barwnikiem w płynie.

Użycie barwników jest dziecinnie proste. Wybrany kolor wystarczy dodać bezpośrednio do surowego ciasta lub czystego lukru i gotowe. Oczywiście barwniki możesz dowolnie mieszać i tworzyć niestandardowe warianty kolorystyczne. Warto też zostawić sobie porcję białego lukru na wypadek, gdyby kolor wyszedł nam zbyt ciemny.

Cukier, słodkości i różne śliczności

Oprócz lukru i czekolady do ozdabiania ciasteczek możesz wykorzystać posypki w różnych kolorach i kształtach, brokat jadalny, wiórki kokosowe i czekoladowe, płatki migdałów, pokruszone orzechy, gruby cukier, a także farbki spożywcze. Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Na rynku działa wiele sklepów, które w swojej ofercie mają bogaty asortyment takich produktów – do wyboru, do koloru.

Oczywiście bez lukru raczej się nie obędzie, bo posypka musi się do czegoś przykleić. Również farbkami spożywczymi lepiej malować na warstwie białego lukru, niż bezpośrednio na powierzchni ciastka. W ten sposób efekty będą bardziej widoczne.

Pomocne narzędzia początkującego cukiernika

Jeśli brakuje Ci zdolności plastycznych, wykorzystaj specjalne narzędzia do dekorowania. Lukier można nakładać za pomocą szprycy z wymienną końcówką, butelki, pisaka lub rękawa cukierniczego, które napełnia się słodką masą. W ten sposób można nakładać na ciastko dowolne wzorki, szlaczki, rysunki i napisy. Dodatkowo wymienne końcówki szpryc i dekoratorów pozwalają na tworzenie wzorów o różnych kształtach i grubościach. Lukier można również modelować ręcznie, wycinać za pomocą noży, a także specjalnych foremek, szablonów i wałków z tłoczeniami w różnych kształtach.

Klaudia Kostyra

Miłośniczka rękodzieła, która uwielbia prezenty i gadżety DIY. Co tydzień interesuje się czymś innym, więc obecnie jest już dumną posiadaczką maszyny do szycia, narzędzi do filcowania, zestawów do robienia mydła, narzędzi rzeźbiarskich, ozdobnych papierów oraz niezliczonej ilości klejów i nożyków. A to zapewne dopiero początek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Napisz komentarz
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Więcej szczegółów o przetwarzaniu danych osobowych znajdziecie Państwo w zakładce Polityka prywatności.
scroll to top