Pakowanie ciasta do transportu jest prawdopodobnie najbardziej problematyczną kwestią, zarówno dla cukierników profesjonalistów i amatorów, jak i dla osób zamawiających.
Torty to jedne z tych wypieków, które są niezwykle delikatne i wymagają odpowiednich warunków przechowywania oraz transportowania, szczególnie w upalne dni. Jak więc prawidłowo zapakować ciasto, aby przewieźć go bezpiecznie i bez ryzyka uszkodzenia? Przyjrzymy się kilku opcjom, z których każda ma swoje zalety i wady, a każdy może wybrać najbardziej odpowiednią dla siebie i swojego wypieku!
Najłatwiej jest oczywiście skorzystać z opcji dostawy w cukierni, z której zamawiamy wypiek. Z pewnością ma ona odpowiednie opakowania, a także samochód z chłodnią. Jeśli jednak z jakichś powodów decydujemy się na samodzielny przewóz tortu na miejsce docelowe, musimy pamiętać o kilku kwestiach:
Nie każde pudełko nadaje się do transportu ciasta. Te, z których korzystają cukiernicy, mają odpowiednią grubość, wygodne zamknięcie i uchwyt, ułatwiający przenoszenie. Dodatkowo są skonstruowane tak, by podczas przenoszenia dno nie otworzyło się pod naciskiem ciężkiego wypieku. Do wnętrza pudełka należy włożyć specjalny podkład pokryty folią – zwiększa on wodoszczelność i tłustoszczelność, dzięki czemu lepiej chroni tort przed zniszczeniem.
Przy wyborze podkładów oraz opakowań trzeba pamiętać także, by były bezzapachowe i posiadały odpowiedni atest, potwierdzający ich dopuszczenie do kontaktu z żywnością. Warto też wybierać opakowania biodegradowalne.
Pudełko kartonowe to idealna opcja do pakowania, popularna wśród profesjonalnych cukierników, a także amatorów. Nie tylko chroni tort przed zanieczyszczeniami i uszkodzeniami, ale także przed działaniem promieni słonecznych i niewielkimi wahaniami temperatury. Ponadto kartonowe opakowania na ciasto mogą być częścią jego końcowej prezentacji – można wybrać pudełko w pasującym do wypieku kolorze lub z ciekawym motywem dekoracyjnym.
Zdj. główne: Reno Laithienne/unsplash.com