Jak upiec idealnie wilgotne brownie?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Idealne brownie jest wilgotne i ciężkie, ale jednocześnie delikatne i rozpływające się w ustach. Jak przygotować to popularne amerykańskie ciasto? Sprawdziliśmy przepis Gordona Ramsaya!

Brownie to charakterystycznie wilgotne ciasto czekoladowe, typowe dla kuchni amerykańskiej. Co ciekawe, zostało ono wymyślone przez przypadek. Za przepisem podobno stoi pewna amerykańska bibliotekarka, która chciała upiec ciasto czekoladowe dla odwiedzających ją przyjaciół. W pośpiechu jednak zapomniała dodać proszek do pieczenia i z ciasta wyszedł zakalec. Ku zaskoczeniu gospodyni goście ze smakiem zajadali się nieudanym wypiekiem. Dziś brownie – nazwane tak od swojego koloru – jest jednym z najpopularniejszych deserów, który doczekał się swoich wielbicieli na całym świecie, i to do tego stopnia, że organizowane są nawet związane z nim konkursy. Rekordowe brownie ważyło ponad sto kilogramów! Nasz sprawdzony przepis na wilgotne czekoladowe ciasto, który znajdziecie poniżej, nie został opracowany z myślą o stworzeniu tak wielkiego wypieku, ale zapewniamy, że i tak będziecie nim zachwyceni.

Przepis na najlepsze brownie

Gordon Ramsay w swojej książce „Bread Street Kitchen” przedstawił przepis na najlepsze brownie (World’s best brownies). Faktycznie, trudno znaleźć lepszą recepturę. Z podanego przepisu wyjdzie nam około 15–20 kawałków ciasta. Do pieczenia możemy użyć tortownicy o średnicy 24 cm bądź foremki o wymiarach 30 x 23 cm.

Składniki

  • 245 g gorzkiej czekolady, posiekanej,
  • 200 g masła, pokrojonego w kostkę (plus trochę do posmarowania formy),
  • 175 g drobno mielonego cukru lub cukru pudru,
  • 125 g brązowego cukru,
  • 115 g mąki pszennej,
  • 4 duże jajka, rozbełtane,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • szczypta soli morskiej,
  • opcjonalnie 100 g gorzkiej czekolady (posiekanej) albo innych dodatków: orzechów lub owoców.

Przygotowanie

  1. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół (przed włożeniem ciasta upewnijmy się, że piekarnik jest już dobrze nagrzany). Formę do ciasta natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Czekoladę i masło umieszczamy w żaroodpornym naczyniu na garnku z gotującą się wodą i rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając. Pilnujmy, aby naczynie nie dotykało od spodu wody.
  3. Zdejmujemy naczynie z wody, wsypujemy cukier i całość dokładnie mieszamy rózgą. Następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Wsypujemy przesianą mąkę, sól i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do foremki i wyrównujemy. Na wierzch możemy wyłożyć dowolne orzechy, na przykład włoskie, pekan czy laskowe prażone, kleksy z masła orzechowego albo owoce – do czekolady pasują maliny, borówki, wiśnie, jeżyny, wiśnie i porzeczki.
  5. Przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35–40 minut. W połowie pieczenia obracamy foremkę. Dzięki temu ciasto po bokach popęka, a w środku będzie miękkie.
  6. Jeżeli chcemy dodać jeszcze więcej czekolady, to możemy ją posiekać i wysypać na ciasto w połowie pieczenia. Wówczas posiekane kawałki czekolady przebiją się przez zapieczoną już wierzchnią skorupkę.
  7. Po upieczeniu wyjmujemy brownie z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. W szczelnym pojemniku możemy przechowywać je nawet do tygodnia. Gotowe ciasto warto podawać z polewą czekoladową, lodami lub świeżymi owocami.

freestocks-photos /pixabay.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*