Przepis na to ciasto śliwkowe został opublikowany w The New York Times, a czytelnicy całkowicie stracili dla niego głowy.
Zaledwie 9 składników, kilka minut przygotowań i pieczenia, i można cieszyć się przepysznym wypiekiem. Prostota wykonania i ogólnodostępność składników, a także smak przypominający jesień – wszystko to sprawiło, że ciasto śliwkowe podbiło serca smakoszy na całym świecie.
21 września 1983 r. The New York Times po raz pierwszy opublikował przepis na ciasto śliwkowe. Redaktor sekcji kulinarnej Mariana Barros zainspirowała się trwającym sezonem na śliwki, które można było kupić tanio i w różnych odmianach.
W rezultacie prosty przepis okazał się najbardziej popularnym w historii wszystkich kulinarnych publikacji gazety. Czytelnicy tak bardzo go pokochali, że przez kolejnych 12 lat z rzędu zasypywali redakcję listownymi prośbami o jego ponowną publikację. The New York Times przychylał się do tej prośby aż do 1995 roku, kiedy redaktor naczelna postawiła sprawę jasno – to ostatni raz, kiedy gazeta publikuje ten przepis, a czytelnicy muszą go po prostu wyciąć i schować.
Przepis nie jest ani skomplikowany, ani czasochłonny. Większość składników zwykle mamy w domu, więc nie musisz długo chodzić po sklepach, by zdobyć wszystkie. Do zrobienia blachy (tortownica 23 cm) ciasta potrzebne będą:
Opcjonalnie:
Jeśli chcesz przygotować większą porcję ciasta, wystarczy proporcjonalnie zwiększyć wszystkie składniki.
Przy wyborze śliwek pamiętaj, że najlepsze będą te soczyste. Większa ilość soku z owoców sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne i aromatyczne.
Przepis jest tak prosty, że poradziłoby sobie z nim dziecko. Dlatego to dobry wybór dla tych, którzy niekoniecznie radzą sobie z wypiekami. Szanse, że coś może pójść nie tak, są niemal zerowe.
1. Ułóż wszystkie produkty na stole, by rozgrzały się do temperatury pokojowej. Masło powinno stać się miękkie (ale nie roztapiaj go w kuchence mikrofalowej).
2. Przesiej mąkę przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą.
3. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
4. Śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki. Włóż owoce do miski, skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem – delikatnie wymieszaj.
5. Przygotuj ciasto. W mikserze lub misce ubij zmiękczone masło z cukrem, aż zmieni się w biały krem. Nie przerywając ubijania, dodawaj po kolei jajka oraz mieszankę mąki.
6. Ciasto przelej do wyłożonej papierem i posmarowanej masłem formy i wygładź.
7. Rozłóż połówki śliwek skórką do góry, wciskając je lekko w ciasto.
8. Posyp całość cukrem i włóż do rozgrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Ciasto śliwkowe można trzymać w piekarniku nawet dłużej, aby śliwki dobrze się skarmelizowały, a środek nie był lepki. Aby sprawdzić, czy wypiek jest gotowy, wbij w niego wykałaczkę (lub patyczek do szaszłyków) – po wyjęciu powinna być sucha.
Gotowe ciasto można podawać posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Smacznego!
Zdj. główne: Elena Leya/unsplash.com