Idealne jajko sadzone? Ścięte białko i lejące żółtko

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Mogłoby się wydawać, że jajko sadzone należy do najprostszych w przygotowaniu posiłków. Tymczasem często mamy z nim problem – albo białko jest półpłynne, albo żółtko wychodzi za bardzo ścięte, albo przypalimy całe jajko… Podpowiadamy, jak usmażyć idealne jajko sadzone!

Jaja są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego przez organizm białka. Znajdziemy w nich również witaminy A, E, D i K oraz witaminy z grupy B czy składniki mineralne: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. Nic zatem dziwnego, że dania z jajek często goszczą na naszych stołach.

Jak wygląda idealne jajko sadzone? Ma płynne żółtko bez przebarwień i ścięte białko bez przypaleń od spodu. Co zrobić, aby nasze jajka sadzone zawsze tak wyglądały?

Potrzebne składniki

Będziemy potrzebować:

  • dwa jajka,
  • sól, pieprz,
  • olej rzepakowy, ewentualnie oliwa z oliwek, masło zwykłe lub klarowane,
  • opcjonalnie świeży koperek.

Jak usmażyć jajko sadzone? Krok po kroku

  1. Jajka myjemy w letniej wodzie i wbijamy do niewielkiej miseczki, aby sprawdzić, czy są świeże.
  2. Na patelni rozgrzewamy małą ilość wybranego tłuszczu (1–2 łyżki). Wylewamy jajka na patelnię. Jeśli zbyt mocno skwierczą, a na białku pojawiają się pęcherzyki, to znaczy, że moc palnika jest za wysoka i musimy zmniejszyć płomień.
  3. Po około 2 minutach możemy przykryć jajka pokrywką. Smażymy na niewielkim ogniu, aż białko się zetnie, ale żółtko wciąż pozostanie płynne (jeżeli wolimy bardziej ścięte żółtko, to oczywiście możemy wydłużyć czas smażenia).
  4. Jajka sadzone posypujemy solą i pieprzem dopiero po ich usmażeniu i przełożeniu na talerz – jeśli zrobimy to wcześniej, na żółtku pojawią się przebarwienia. Gotowe jajka możemy posypać posiekanym świeżym koperkiem.

Pamiętajmy, aby podczas smażenia nie przewracać jajek na drugą stronę. Jeśli to zrobimy, żółtko bardzo szybko się zetnie.

Cenne wskazówki, jak usmażyć idealne jajko sadzone

Jajka sadzone najlepiej smażyć na dobrej teflonowej lub ceramicznej patelni. Najważniejsze jest, aby powłoka naczynia była nieprzywierająca. Nie tylko ułatwi to smażenie, lecz także pozwoli zredukować ilość tłuszczu potrzebną do smażenia. Skoro jesteśmy przy tłuszczu, zastanówmy się, jaki będzie odpowiedni do smażenia jajek sadzonych. Dobrymi wyborami będą olej rzepakowy, oliwa z oliwek albo masło – zarówno zwykłe, jak i klarowane. Pamiętajmy przy tym, że jajka będą miały nieco inny smak w zależności od użytego tłuszczu. Różnić się może także czas smażenia. Przykładowo na maśle białko rumieni się najszybciej.

A jak długo powinniśmy smażyć jajka sadzone? To zależy przede wszystkim od intensywności płomienia i użytego tłuszczu. Możemy jednak ogólnie przyjąć, że jajka należy smażyć około czterech minut, z czego dwie bez przykrycia i dwie pod przykryciem. Tu przechodzimy do kwestii, czy jajka sadzone smażymy na patelni bez pokrywki, czy lepiej to robić pod przykryciem? Zalecamy wybór smażenia dwuetapowego. Zaczynamy bez pokrywki, którą nakładamy po około dwóch minutach. Przed przykryciem warto nieco zmniejszyć płomień palnika, aby gorące powietrze nie kumulowało się pod pokrywką. Dzięki przykryciu patelni podczas smażenia białko szybko się zetnie, ale nie przypali od spodu.

Zdj. główne: Eisenmenger/pixabay.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*