X
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Śniadanie mistrzów. Jak zrobić jajecznicę idealną?

Jajecznica wydaje się najprostszym śniadaniem świata. Sprawdź, jakie zmiany wprowadzić, by cieszyć się jej jeszcze lepszym smakiem!

Dorota Wanat
Przygotowywanie śniadanie

(fot. Sincerely Media, źródło: unsplash.com)

Jajecznica to absolutny klasyk, jeśli chodzi o śniadania. To w przypadku wielu osób także pierwsza samodzielnie przyrządzona potrawa.

Z jajecznicą jest trochę tak, jak z sałatką jarzynową albo gołąbkami – niby przepis taki sam, ale w każdym domu smakuje zupełnie inaczej. Jedni więc smażą jajecznicę na maśle, inni na smalcu, a jeszcze inni na… mleku (naprawdę!). Część osób nie wyobraża jej sobie bez cebulki, część bez boczku, podczas gdy jeszcze inna grupa wszelkie dodatki poczytuje jako profanację tego dania.

Dlatego nie będę się upierać przy stwierdzeniu, że dysponujemy najlepszym przepisem i trikami. Po prostu spróbuj wprowadzić kilka zmian w swoim gotowaniu i zobacz, jak sprawdzą Cię na Twoich kubkach smakowych.

(fot. Tengyart, źródło: unsplash.com)

Jajecznica z nowej perspektywy

  • Zmień kolejność! Wbij jajka na patelnię, a dopiero potem dodaj masło. To sprawi, że Twoja jajecznica nabierze przyjemnej, gładkiej konsystencji.
  • Nie wbijaj jajek do miski i nie mieszaj ich poza patelnią. W ten sposób żółtko i białko ścinają się w równomiernym tempie.
  • Stale mieszaj jajecznicę. Dzięki temu unikniesz kawałków zbyt ściętych jajek.
  • Przyprawy dodawaj na samym końcu! Niezależnie od tego, czy używasz tylko podstawowych (jak sól i pieprz), czy masz w planach coś ekstra – skorzystaj z tego dopiero przed nałożeniem dania na talerz.
  • Do gotowej jajecznicy możesz dodać także pół łyżki śmietany (a przynajmniej tak twierdzi sam mistrz Gordon Ramsay).
Dorota Wanat

Zadeklarowana humanistka, która uwielbia odkrywać nowe pasje i przełamywać szarą rutynę. Na co dzień stara się realizować wszystkie szalone pomysły, które wpadną jej do głowy. Co prawda nie wszystkie kończą się spektakularnym sukcesem, jednak same próby napełniają ją satysfakcją i dają dużo radości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Napisz komentarz
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Więcej szczegółów o przetwarzaniu danych osobowych znajdziecie Państwo w zakładce Polityka prywatności.
scroll to top